Açaí, a világ legegészségesebb gyümölcse!

Képzeletben repüljünk messzire a nagyvárosok benzingőzös, zajos forgatagától egészen az Amazonasig. Fenséges őserdő, tápanyagokban gazdag termőföld, különleges élővilág, bódító illatú színes virágok, melyek talán az Édenkertből maradtak itt. Érintetlen a vegyi anyagoktól és a káros környezeti hatásoktól. Itt az Amazonas folyó partján található az acai pálma, ami táp- és ásványi anyagokban gazdag földből egy csodálatos kis lila gyümölcsöt terem, aminek természetes hatóanyagaiból az Açaico termékek széles skáláját kapjuk.


Az acai egy igazi “szupergyümölcs”, tápanyagokban és vitaminokban kiemelkedően gazdag. Ízében és illatában a csokoládé és a lila bogyós gyümölcsök keverékére emlékeztet.

Mára már sportolók és az egészséges életmódot kedvelők napi étrendjének szerves része szerte a világon.

acai_bogyo_resize

Az açaí bogyó

Az acai bogyó egy picike csonthéjas gyümölcs, ami körülbelül 25 mm átmérőjű és hosszú fürtökben terem. Más gyümölcsöktől eltérően az acai-nak egy magja van csak, ami a bogyó méretének 80%-át teszi ki. Minden egyes fürtön több ezer bogyó található, amik sötétlila színűvé érnek. 

Az açaí pálma

Az acai pálma egy magas, karcsú fa, ami akár a 25 méteres magasságot is elérheti. A pálma gyümölcsöt először csak az ültetés utáni negyedik, ötödik évben hoz. A fa törzséből idővel 3-4 virágokkal borított fürt hajt ki. A virágokból gyümölcsök lesznek, melyek kezdetben zöldek majd sötét lila színűre érnek. Egy pálmafa körülbelül 20 kg acai bogyót terem, évente kétszer. 

Az açaí szüretelése

Az acai termesztése, szüretelése és feldolgozása fontos szerepet játszik az esőerdők megőrzésében. A megnövekedett kereslet miatt az acai a helyi lakosság egyik legjelentősebb megélhetési forrásává vált. Az Amazonas déli területein pálma erdőket ültettek és érdekelté váltak, hogy rombolás és erdőirtás nélkül őrizzék meg az esőerdőt. Az acai 95%-át a mai napig helyi őslakosok szüretelik az Amazonas folyó mentén. Hagyományosan kézzel szüretelik az acai-t, úgy hogy a férfiak felkapaszkodnak a karcsú fára, elérve az értékes gyümölccsel teli ágakat levágják azt. A bogyókat kosarakba teszik, majd hajóval szállítják a feldolgozás helyére.

.

Az açaí feldolgozása

Az acai feldolgozása meglehetősen bonyolult, ezért olyan értékes ez a gyümölcs azokon a területeken túl, ahol terem. Az açaí-t fagyasztott pép és szárított por formájában is exportálják. A gyümölcsöt tradicionális módszerekkel szüretelik le, és nem használnak semmilyen kémiai adalékanyagot az előállítási folyamat során.

Ezeket tudtad az açaí-ról?

 • Gazdag antioxidánsokban
  Az acai bogyóban található telítetlen zsírsavaknak és antioxidánsoknak köszönhetően hatékonyan védi az ér- és szívrendszer egészségét.
  Ugyanezek a zsírsavak hasznosak az olyan vitaminok szervezetünkbe való beépüléséhez mint az A, E, D és K vitaminok.
 • Immunerősítő
  A bogyóban megtalálható antioxidánsok, esszenciális zsírsavak, aminosavak és fitoszterolok (növényi sejthártyák) természetes kombinációja támogatja az immunrendszert és csökkenti az egyes rákfajták kialakulásának kockázatát
 • Regenerál és növeli a fizikai erőnlétet
  Az açaí bogyó gazdag növényi fehérjékben és szénhidrátokban, amelyek létfontosságúak a megfelelő izomműködéshez és hozzájárulnak a teljesítmény növekedéséhez. Segíti az izmok regenerálódását egy intenzív terhelést követően és képes csökkenteni a sejtek öregedési folyamatait.
 • Energetizál és elősegíti a fogyást
  Az açaí a benne található értékes összetevőknek köszönhetően megfelelő energiát nyújt a sportoláshoz, miközben segít a zsír hatékony elégetésében. Szabályozza a testsúlyt, ezzel pedig segít megőrizni a karcsú szexis alakot.
 • Növeli az energiaszintet
  Az Amazonas erdejében élő törzsek, ember emlékezet óta használják az acai-t hogy belőle nyert többlet energiával sikeresebbek legyenek a vadászataik során. Arról is ismert, hogy növeli a szexuális teljesítményt. Ez a magas energia tartalmú gyümölcs erősíti az immunrendszert, megelőzi a sejtek fertőzését, támogatja a szív- és érrendszert.
 • Hozzájárul a megfelelő emésztéshez
  Segít megelőzni az emésztőrendszer betegségeit. Tisztítja és méregteleníti a szervezetet.
orac